marți, 9 decembrie 2008

Oman- o destinatie exotica

Scrisesem mai demult acest articol, dar pentru ca nu a fost publicat, m-am gandit sa-l postez pe blog. Lectura placuta :)

Oman
O destinaţie turistică despre care nu toată lumea a auzit, dar care totuşi se bucură de o creştere semnificativă a valului de turişti. Situată lângă Arabia Saudită, Yemen şi Emiratele Arabe, Oman rămâne o destinaţie pe care n-ar trebui să o ocolim dacă suntem pasionaţi de isotrie, cultură, sau dacă ne place atât la mare, cât şi la munte, dar nu zicem „nu” nici unei escapade în deşert.

Regim politic şi economie
Oman este un sultanat sau o monarhie independentă. Principala resursă naturală este petrolul, descoperit acum 40 de ani (de ceea benzina costă atât de puţin acolo, şi anume 12 euro pentru 50 de lintri). Estimările arată că Oman va mai putea beneficia de acestă resursă doar pentru încă 40 de ani, motiv de îngrijorare pentru că petrolul constituie, în momentul de faţă, 80% din resursele întregii ţări. De aceea, autorităţile locale au decis să se implice în căutarea şi dezvoltatrea altor resurse pe care să le exploateze atunci când petrolul se va termina, Si au ajuns la turism, din care se câştigă foarte bine. Au pus bazele unor complexe hoteliere, precum şi a numeroase alte atracţii turistice.

Ritualuri
Oman este cunoscut în întreaga lume pentru producerea tămâii despre care se spune că « parfumează viaţa ». Obiceiul îşi are rădăcinile în istoria îndelungată, astăzi reţetele de preparare ale tămîii fiind aceleaşi de mii de ani. Totodată tămîia a devenit indispensabilă tutoror religiilor care deseori o folosesc în timpul slujbelor. Insă pentru Oman tãmăia contribuie atât la împarfumarea vieţii, dar şi pentru a alunga duhurile rele. Tocmai de aceea, gazdele împarfumează vizitatorii, semn de deosebit respect pentru aceştia, ritual pe care şi sultanul îl pune în aplicare. Oman nu putea să nu exploateze acestă resursă şi în fabricarea de parfumuri dintre cele mai scumpe în lume, fiind preparate manual. Ideea parfumurilor pe baza de tămâie i-a aparţinut sultanului şi familie regale, care au văzut în parfumuri o resursă binevenită pentru acestă ţară.

Principalele oraşe şi puncte turistice

Nizwa
La Nizwa se organizează în fiecare zi de vineri o piaţă imensă unde toată lumea se adună petru a-şi vinde animalele. Se pare că femeile sunt cele care aleg animalul de cumpărat, bărbaţii fiind mai nepricepuţi în ale gospodăriei.

Sidiyah
Este cel mai mare deşert din Oman şi de aceea autorităţiile au decis să-l exploateze la maxim construind astfel în mijlocul deşertului un hotel unde turiştii pot să se odihnească o noapte sau două în aventura lor de a cucerii deşertul cu ajutorul unei cămile, şi a ghidului bineînţeles. Ceea ce face acest deşert cu totul şi cu totul deosebit este nisipul său foarte fin şi mirosul specific. Seara turiştii pot fi desfătaţi cu mâncare tradiţională, foc de tabăra, dansuri şi cântece tradiţionale.

Oasis de Wadi Shab
Oasis se remarcă prin frumuseţile naturale, cum ar fi piscinele naturale, munţii imenşi, apăruţi acum câteva mii de ani, în urma unui seism care i-a scos de sub apă, dar şi numeroasele grote.

Mirbât
Este prin desăvârşire locul unde s-au adunat beduinii deşertului pe care l-au părăsit, nemaiputându-şi asigura traiul doar din creşterea animalelor. Autorităţile locale le-au venit în ajutor creându-le condiţiile favorabile pentru a deveni pescari. In acelaşi timp, şi cămilele beneficiază de pe urma pescuitului, pentru că mai nou, ele preferă sardinele uscate mai multe zile la soare.

Soûr
Este al patrulea oraş al Omanului, înconjurat de două mări, de o mare de nisip şi de marea Omanului. Soûr este mai degrabă un oraş industrial unde se află vechiul port de negoţ, uzinele care construiesc vapoare, dar nici pescuitul nu este uitat. Cât despre activitatea femeilor, acestea se ocupă cu gospodărie, în timp ce bărbaţii fac cumpărăturile şi mai zăbovesc pe la terase, femeile neavând voie să le frecventeze. Dar nu vă faceţi griji, acestă regulă se aplică doar femeilor omaneze.

Mascate
Capitala Omanului, formată din 6000 de locuitori. In Mascate putem vizita Marea Moschee. Există câteva reguli care trebuie respectate pentru a o putea vizita : femeile trebuie să-şi poarte capul acoperit, la intrare trebuie să ne desculţăm, nu trebuie să depăşim covorul albastru de pe jos pentru că nu suntem localnici. In mijlocul Moscheiei putem admira giganticul candelabru care măsoară 14 m în lungime. Pentru femeile interesate, există şi un mare bazar unde se găsesc de toate, de la covoare la bijuterii.

Aşadar, dacă nu ştiţi unde să vă petreceţi vacanţa şi aţi dori să cunoaşteţi o lume nouă, cu istoria, cultura şi frumuseţille ei, nu ocoliţi Omanul din lista voastră.

Niciun comentariu: